Masakan rendang sudah pasti menjadi juadah kegemaran masyarakat Malaysia ketika menyambut Hari Lebaran. Selain rendang daging yang menjadi pilihan utama, terdapat juga rendang ayam dan rendang kerang.
Rendang daging sangat sedap dimakan bersama lemang atau ketupat. Malah dengan nasi kosong atau pulut kosong pun dah sedap.
Apapun, kali ni, mari kita belajar masak rendang daging untuk raya nanti.
Bahan-bahan
1 kilo daging, dipotong ikut suka
1 liter santan
½ cawan kerisik
2 keping asam keping, direndam, cuci bersih dan dihiris halus
2 helai daun limau purut
1 ketul gula melaka (sederhana besar)
4 sudu makan gula
Garam secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
Bahan untuk dikisar
20 batang lada merah
20 batang cili padi thailand
500 gram bawang kecil
6 biji bawang besar
10 ulas bawang putih
5 batang serai
3 inci halia
4 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
1 helai daun kunyit (batangnya dibuang)
Cara-cara
01.Bahan yang telah dikisar dimasukkan dalam kuali bersama daging.
02.Masak sebentar sehingga kering airnya sedikit, kemudian masukkan santan, gula melaka, kerisik, daun limau purut, asam keping, garam dan serbuk perasa.
03.Masak lagi sehingga ia kering. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment